joi, 15 decembrie 2011

Primele sentinţe în dosarul “Mită pentru avansarea în Armată”. Foştii şefi din garnizoana Piteşti au primit pedepse cu condamnare

14 decembrie 2011, 17:30 |  Autor: Liliana Năstase, Ionel Stoica | 288 afişări
Fostul şef la Garnizoanei Piteşti, Vasile Belciug a fost condamnat cu suspendare

Fostul şef la Garnizoanei Piteşti, Vasile Belciug a fost condamnat cu suspendare

 
Cinci din cei peste o sută de militari judecaţi pentru fraudarea unor concursuri de angajare în armată au fost condamnaţi de judecătorii instanţei supreme la pedepse cuprinse între zece luni şi doi ani de închisoare, în cazul acestora dispunându-se suspendarea executării sentinţelor. Magistraţii instanţei supreme au luat astfel act de faptul că cei cinci inculpaţi condamnaţi sunt de acord să invoce articolul 320 indice 1, alineatul 7 din Codul de procedură penală, ce vizează „judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei”.
Astfel, cei cinci inculpaţi au fost de acord să fie judecaţi imediat doar în baza probelor, dovezilor şi susţinerilor procurorilor, în acest fel beneficiind de micşorarea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege. Astfel, instanţa supremă l-a condamnat pe fostul comandant al UM 01261 Piteşti Vasile Belciug, acuzat de trafic de influenţă şi alte fapte de corupţie, la un an şi zece luni de închisoare, cu suspendarea executării detenţiei şi un termen de încercare de trei ani şi zece luni. În cazul lui Belciug instanţa a dispus confiscarea unei sume de trei mii de euro precum şi obligarea acestuia la plata a 5.500 de lei către Ioan Marius Zăgrean.

Alături de Belciug a fost condamnat şi colonelul Valerică Diaconu, fost comandant al UM 01225 Piteşti, la doi ani de închisoare, executarea acestei pedepse fiind suspendată cu un termen de încercare de patru ani. Totodată, instanţa i-a condamnat la câte zece luni de închisoare, cu suspendarea executării sentinţei, pe maiorul Alin Sorin Pîrvu, de la UM 01261 Piteşti, trimis în judecată pentru trafic de influenţă, pe sublocotenentul Nicoleta Băcanu, din cadrul UM 01643 Piteşti, acuzată de complicitate la trafic de influenţă, şi pemaistrul militar Mircea Băcanu, din cadrul UM 01643 Piteşti, acuzat tot de complicitate la trafic de influenţă.Decizia luată faţă de cei cinci poate fi atacată, caz în care dosarul va ajunge la completul de cinci judecători de la aceeaşi instanţă.

Procesul continuă pentru ceilalţi inculpaţi, printre care doi generali

Judecarea celorlalte persoane va continua la instanţa supremă într-un dosar disjuns din acesta, următorul termen fiind stabilit pentru 27 ianuarie 2012.
În acest dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au trimis în judecată 112 inculpaţi, din care doi generali, 24 de ofiţeri, 15 subofiţeri şi maiştri militari şi 71 de caporali candidaţi la selecţii şi concursuri organizate în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, în unităţilor din Breaza şi Piteşti.

Concursuri cu dedicaţie

În perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activităţi de selecţie a unor candidaţi pentru a deveni militari profesionişti (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldat sau gradat voluntar) precum şi selecţii pentru elevi sau studenţi în vederea admiterii la o serie de instituţii de învăţământ militar. Selecţia consta în probe eliminatorii psihologice şi de aptitudini fizice.
În anul 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I" Piteşti, au avut loc, în luna august, două concursuri pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi subofiţeri, constând în probe scrise la materiile limbă engleză, matematică-fizică, legislaţie, pregătire militară generală şi psihotehnică.

Promovările erau făcute ilegal

Folosindu-se de puterea funcţiilor şi a gradelor militare pe care le deţineau, inculpaţii cu funcţii de conducere au acţionat în aşa fel încât unii candidaţi să promoveze în mod ilegal, după ce primiseră subiectele la unele probe scrise, în schimbul unor sume de bani. Astfel, promovarea candidaţilor dispuşi să apeleze la metode frauduloase s-a făcut în detrimentul candidaţilor care ar fi trebuit, în mod legal, să fie declaraţi admişi la aceste concursuri şi selecţii, susţin procurorii DNA.

Generalul Marin a fost acuzat de influenţarea rezultatelor

În cursul anilor 2009 şi 2010, inculpatul general de brigadă Ion Marian, în calitate de adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, a exercitat în mod repetat presiuni şi acte de influenţare asupra inculpatului colonel Richea Constantin, comandantul Centrului Zonal Breaza (preşedinte al comisiei de selecţie), pentru a-l determina să favorizeze anumiţi candidaţi care susţineau probe în vederea selecţiei la respectiva unitate.

"Modalitatea practică gândită de inculpatul Ion Marian a constat în aceea că, de fiecare data, îl trimitea pe finul său, inculpatul maistru militar Din Dragoş, cu o serie de bileţele pe care erau scrise numele candidaţilor pentru a le preda comandantului Centrului Zonal Breaza. Acest mod de relaţionare avea în vedere conspirarea activităţilor frauduloase, în sensul evitării discuţiilor telefonice", explică DNA.

Bileţele cu dedicaţie

În acest mod, în perioada 2009-2010, comandantul Centrului zonal de selecţie şi orientare Breaza a primit bileţele conţinând numele a 51 de candidaţi pe care i-a declarat admişi în mod ilegal, deoarece aceştia obţinuseră rezultate sub baremul legal.
Pentru alţi 12 candidaţi la concursul pentru ocuparea unor funcţii de subofiţeri desfăşurate în luna august 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I" Piteşti, prin intermediul altei persoane interpuse, inculpatul Ion Marian a exercitat presiuni asupra inculpatului colonel Diaconu Valerică, comandantul Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti, pentru ca acesta să le distribuie candidaţilor grilele de răspuns, înaintea probelor scrise.

Cu privire la inculpatul Ion Marian, s-a stabilit că, împreună cu inculpatul maistru militar Din Dragoş, a participat la pretinderea sau/şi primirea, de la o parte dintre candidaţii favorizaţi de la unităţile miliare din Breaza şi Piteşti, a sumei totale de 52.100 de euro.
În anul 2010, inculpat locotenent colonel Crăciuneanu Dan Costel, din cadrul Centrului Militar Judeţean Ilfov, a exercitat, prin intermediar, acelaşi tip de influenţe asupra comandantului Centrului Zonal Breaza Richea Constantin, în scopul favorizării unui număr de zece candidaţi, de la care a pretins şi primit sumele de 8.150 euro şi 6.300 lei ca preţ al traficării influenţei.

Concursurile pentru subofiţeri, măsluite

Cu privire la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I" Piteşti, s-a stabilit că în luna august 2010, s-au organizat în această unitate două concursuri pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi de subofiţeri.

Înainte de susţinerea primului concurs, asupra comandantului unităţii, inculpatul colonel Diaconu Valerică, au început să exercite presiuni şi influenţe şi alte cadre militare, pentru a favoriza o serie de candidaţi. Unele dintre aceste cadre aveau grade şi funcţii superioare, cum ar fi inculpaţii gen maior Chiriţă Mihai, şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General al Ministerului Apărării Naţionale, colonel Belciug Vasile, fost comandant al Garnizoanei Piteşti, colonel Constantin Ion, colonel Burghelea Ioan, colonel Vreme Vasile, colonel Mitu Nicolae, colonel Băleanu Mihăiţă, colonel Condruz Stan, colonel Drăgoescu Gabi Costel, locotenent colonel Anghelina Gheorghe şi alţii. Scopul final urmărit era distribuirea grilelor de răspuns înaintea susţinerii probelor scrise pentru candidaţii favorizaţi de cei în cauză.

Răspunsurile erau date de comandant

Astfel, la primul concurs, comandantul unităţii militare din Piteşti Diaconu Valerică a întocmit o listă cu 50 de candidaţi susţinuţi de diferite cadre militare, cărora urma să li se distribuie grilele de răspuns. Preşedintele comisiei s-a împotrivit parţial, în sensul distribuirii către candidaţi a grilei doar pentru una din cele două probe (limba engleză). Distribuirea efectivă a grilei s-a efectuat în noaptea de dinaintea susţinerii probei, de către maior Boşutar Ovidiu Georgel, din aceeaşi unitate militară, prin metoda mesajelor SMS.
Din cauza nedistribuirii grilei şi la proba a doua (matematică fizică), majoritatea candidaţilor favorizaţi au fost declaraţi respinşi, fapt ce a atras ameninţări asupra conducerii unităţii din partea celor care interveniseră.

Generalul Chiriţă a avut zece protejaţi

Inculpatul general maior Chiriţă Mihai a susţinut zece candidaţi la acest prim concurs, ameninţându-l pe inculpatul Diaconu Valerică pentru nedistribuirea grilei şi la proba a doua.
După câteva zile, la aceeaşi unitate, s-a organizat al doilea concurs, unde, inculpatul Chiriţă Mihai a susţinut alţi zece candidaţi, determinându-l pe comandantul unităţii să facă demersuri pentru a asigura distribuirea grilei la ambele probe. Alături de sus numitul, şi alţi ofiţeri au exercitat presiuni asupra comandantului unităţii, în sprijinul unui număr de 61 de candidaţi cărora li s-au distribuit răspunsurile pentru ambele probe, prin aceeaşi metodă şi de către aceeaşi persoană. Grilele respective au fost obţinute de la preşedintele comisiei de concurs, inculpatul colonel Zamfirache Nicolae.
Prin urmare, la unitatea militară din Piteşti, 70 de candidaţi au fost declaraţi admişi în mod ilegal, fiind astfel înlăturaţi alţi 70 de candidaţi care ar fi fost îndrituiţi la ocuparea locurilor respective. Aceştia din urmă s-au constituit părţi civile sau vătămate în cauză pentru suma totala de 194.080 lei şi 52.000 euro.

“Şpaga”: 82.00 de euro

În vederea confiscării sumei care a făcut obiectul infracţiunilor de corupţie, în cauză s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător pe bunurile imobile ale mai multor inculpaţi.
În total s-a stabilit că, în această grupare infracţională, o parte din inculpaţi au pretins şi au primit de la candidaţi echivalentul a peste 82.000 euro ca preţ al traficării influenţei.
Printre aceştia se află: gen. brigadă Ion Marian, colonel Belciug Vasile, lt. colonel Crăciuneanu Dan Costel, maior Onel Crinu Ionuţ şi alţii.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, desemnaţi în acest sens de conducerea ministerului.
n.n : Biroul Operativ Teritorial al SCMD Filiala 1 Pitesti ,apreciaza ca in raport cu calitatea de militar in activitate dar si dupa ,cu rolul ,principiile  ,misiunile si obiectivele de ansamblu in cadrul unei societati democratice si in mod special ,in raport cu semnificatia JURAMANTULUI MILITAR depus in fata drapelului de lupta ,unele sentinte pronuntate pentru aceste lichele care au dezonorat nu numai institutia militara ,sunt extrem de usoare ! Ii cunosc pe toti ;Pe unii ( Ion Marian ,Belciug ,Maciuca-alt inculpat in alt dosar ,etc.)ii cunosc din scoala militara : nulitati in materie militara de specialitate ,predispusi mai tot timpul la acte de indisciplina ,alunecosi si dalmatieni de rasa ,constat acum cu stupefactie ,ca au fost promovati / avansati cu foarte multa usurinta si dare de mana .Asa se explica faptul de ce mai tot timpul indivizi ca ei ,lucrau numai pe la birouri,sectii ,directii ''cadre''(resurse umane ) -prieteni la catarama cu unii activisti politici din armata cu foarte mult exces de zel ,proiectau si duceau la indeplinire ,cine sa fie avansat si cine nu .Acesti penibili si penali ,care s-au promovat / avansat unii pe altii ,au tinut la COLT cadrele militare de elita ,profesionisti ,cu simtul onoarei ,demnitatii si responsabilitatii indeplinirii misiunilor si executarii activitatii militare zilnice .Aceste lichele si multi altii ca ei ,au barat drumul dezvoltarii personalitatii militare  militare ,unui numar destul de mare de cadre militare valoroase ,considerandu-i periculosi . Sunt foarte multe de spus ,dar intr-un alt format de situatie ; Noi nu putem spune decat atat : RUSINE ,NESIMTIRE ,TUPEU ! Viitorul ministru va trebui sa-i degradeze pentru ca si gradul de soldat pentru acesti inculpati ,este mare !
Honor et Patria ,Vae Victis !
Presedintele SCMD Filiala 1 Pitesti ,
Colonel (r ) Victor Popescu