vineri, 5 septembrie 2014

SI IN ATENTIA DEPUTATILOR PARLAMENTULUI ROMANIEI



In atentia tuturor membrilor SCMD

Doamnelor si domnilor,         
SA FACEM LOBBY PE LANGA DEPUTATI
         In prima zi a noii sesiuni parlamentare (01.09.2014), Senatul Romaniei a adoptat proiectul Legii nr. 451 din 25.08.2014, privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii. Din continutul proiectului rezulta ca toti pensionarii care au beneficiat, fara temei si baza legala, de sume de bani rezultate in urma unor erori comise de functionarii caselor de pensii, nu vor fi obligati sa restituie aceste sume, iar cei care au apucat sa le restituie, le vor primi inapoi.
         Cu toate ca proiectul de lege nu face nicio deosebire intre pensionari, noi cei proveniti din sitemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala nu ne-am asteptat ca noul act normativ sa ne priveasca si pe noi. Cu toate acestea, surpriza: proiectul prevede  abrogarea art. nr. 2, cu ambele aliniate, din Legea nr. 241/2013, articol ce cuprinde prevederi referitoare la modul de plata/recuperare a unor sume de bani ce constau in  “diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite” rezultate in cadrul proceselor de recalculare si revizuire a pensiilor. Intrebarea care se naste aproape fara voie: De ce legiuitorul face aceasta legatura? Poate din cauza faptului ca se simte ”cu musca pe caciula” stiind ca in trecutul nu prea indepartat a nedreptatit vadit o parte dintre rezervistii militari,  a caror drepturi legale de pensie au fost in mod abuziv reduse?
         In acest context, credem ca se impune sa intervenim cu totii pe langa deputatii care ne reprezinta in Parlamentul Romaniei ca pe timpul dezbaterilor Proiectului de lege  nr. L 451/25.08.2014, in Camera Deputatilor, sa introduca la art. nr. 1, dupa alin. nr. (2) urmatorul amendament: “Sumele retinute pensionarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala in timpul procesului de revizuire a pensiilor in baza OUG nr. 1 din 2011, aprobata prin Legea nr. 165/2011, se restituie in conditiile alin. nr. (2)”
         Daca legiuitorul nu va tine cont de aceasta propunere, nu numai ca va mentine in continuare o mare nedreptate, dar va introduce una noua, in sensul ca va da drepturi inexistente unor pensionari in detrimentul altora care au astfel de drepturi. Mai mult, introducerea acestui amendament va determina retragerea unor sute de dosare,  ce implica mii de pensionari, de pe rolul instantelor de judecata din toata tara! Cu consecinte pozitive asupra bugetelor acestora.
          Promovand o lege dreapta si corecta din toate punctele de vedere, deputatii pot da viata sloganului defunctului USL, sub sigla caruia au fost alesi in marea lor majoritate: DREPTATE PANA LA CAPAT. Altfel, vor ramane doar promisiunile neonorate!
         
PRESEDINTELE SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE

Col (r) dr. M. DOGARU