vineri, 5 martie 2010

SCRISOARE DESCHISA ADRESATA MINISTRULUI APARARII NATIONALE

SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE (SCMD)
FILIALA 1 ARGES
WEB: scmdfiliala1arges.blogspot.com
E-MAIL: sindicatmilitararges@gmail.com
TELEFON: 0248220013, 0746984302, 0740456448

SCRISOARE DESCHISA
ADRESATA MINISTRULUI APARARII NATIONALE
Domnului Gabriel Oprea

ATI SPUS SAU NU ADEVARUL DOMNULE MINISTRU?

Tumultoasa viata cotidiana a militarilor a fost marcata la inceputul acestui an de un eveniment major: numirea la Ministerul Apararii Nationale a unui fost militar. Mai presus de orice, militarii au apreciat ca cel putin in domeniul drepturilor acestora va fi cineva in guvern care sa-i apere, care sa le inteleaga munca, preocuparile, obiceiurile, traditiile si mai ales greutatile si privatiunile serviciului.
Atat la investirea dumneavoastra cat si la bilantul pe anul 2009 al Statului Major al Fortelor Terestre, ati reformulat intentia de a apara drepturile militarilor, fapt ce a generat aprecieri pozitive din partea auditorilor. Credem, domnule ministru, ca aceste promisiuni le-ati facut in deplina cunostinta de cauza si dorim sa aiba si efecte.
Credem, de asemenea, ca pentru dumneavostra, notiunea de militar cuprinde si pe cei carora institutia militara le-a intors spatele si i-a trecut in rezerva inainte sau la termenul stabilit de legile in vigoare.
Mai credem, ca dumneavostra cunoasteti faptul ca majoritatea covarsitoare a militarilor rezervisti traiesc doar din pensie, putini avand si alte surse de existenta.
Pentru noi, pensionarii militari, este de neinchipuit tacerea dumneavoastra fata de atacurile venite din toate directiile la adresa institutiei armatei.
Aprecierea domnului prim-ministru, conform careia avem “pensii nesimtite” v-a facut cumva si pe dumneavostra sa ne considerati la fel ?!
Nu v-a miscat nici incalcarea dreptului constitutional la munca prin interzicerea cumulului pensiei cu salariul? Stim ca si dumneavostra ati fost afectat! Erati ministrul Administratiei si Internelor.
Este adevarat, cu dumneavostra personal, viata a fost deosebit de generoasa; atat cariera politica precum si cea militara v-au oferit foarte multe satisfactii.
Sigur, nu putem spune acelasi lucru despre toti militarii!
Stiti foarte bine, ca o cariera militara de minim 20 de ani, lasa urme adanci asupra sanatatii. Nu cred ca exista cadru militar in rezerva fara sa fie sacait de boli cardiovasculare, diabet zaharat, reumatism, etc.
Durata medie de viata a unui militar rezervist nu depaseste cu mult 60 de ani, altii nici nu apuca prima pensie.
Suntem convinsi ca dumneavostra intelegeti bine aceste aspecte.
ATUNCI DE CE TACETI DOMNULE MINISTRU? Am crezut in independenta dumneavostra politica. Aceasta trebuie sa va dea si independenta de a apara cadrele militare (active si in rezerva). Trebuie sa o faceti domnule ministru! Sunteti doar militar de cariera!
Va reamintim cateva posibile consecinte ale batjocoririi onoarei, demnitatii si drepturilor rezervistilor:
- legea conform careia “razboiul incepe cu activii si se termina cu rezervistii” risca sa se transforme in “razboiul incepe cu activii si se termina cu guvernantii”;
- daca in 1990 ati vazut militarii in termen in Piata Universitatii , acum o sa vedeti cadrele in rezerva si retragere si veteranii de razboi;
- ati fi singurul general din istoria armatei romane care ati avea o armata activa fara rezerva;
- se va trezi din hibernare “marea muta”;
- veti ramane in istorie ca cel mai controversat ministru al apararii al unei tari in care armata activa este de aproximativ 10 ori mai mica decat forta sindicatului cadrelor din sectorul de aparare si ordine publica disponibilizate;

VA CEREM PUBLIC, domnule ministru, sa spuneti rezervistilor ce aveti de gand sa faceti pentru ca drepturile militarilor sa fie garantate si nu batjocorite. Credem, ca dumneavostra, ca general in rezerva, nu va veti dezice si va veti tine promisiunea facuta.
Asa sa va ajute Dumnezeu!



Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) Filiala 1 Arges

Biroul Operativ Judetean


Presedinte, Vicepresedinte, Secretar general,
Col. (r) dr. Ioan Popescu Col. (r) Niculae Jianu Col. (r) ing. Viorel Livezeanu