duminică, 5 februarie 2012

ANALIZA SERIOASA DAR SI TEMERI PE MASURA ,PENTRU CEI CE NU ''ACCEPTA '' SCMD !


 
Reuşită. Păstorul cel bun a câştigat procesul cu statul român
Cum şi-au făcut preoţii sindicat: "Am trimis scrisori la CEDO din Serbia, să nu fie interceptate de Mitropolia Olteniei"
4 Februarie 2012
Patriarhia și, implicit, Preafericitul Daniel nu acceptă ideea unui sindicat al preoților în Biserica Ortodoxă Română
 E-MAIL      PRINT      RSS             MĂRIME TEXT
1161 VIZUALIZARI | COMENTARII  16
"Dacă privim Sfânta Scriptură, cel mai mare sindicalist, în sensul de apărător al celor obidiţi, a fost Mântuitorul Iisus Christos"
preot sindicalist
Membrii fondatori ai Sindicatului preoţilor şi mirenilor "Păstorul cel bun" au fost obligaţi să demisioneze şi doar câţiva au rezistat tensiunilor la care au fost supuşi timp de patru ani de înalţii ierarhi ortodocşi.
Ameninţări, presiuni, sancţiuni, teamă, acestea au fost ingredientele celor patru ani de luptă a sindicatului cu Biserica Ortdoxă Română. După un proces lung, după ce majoritatea preoţilor şi-a dat demisia din organizaţie de frică să nu fie caterisiţi, cei care au rămas până la final au avut câştig de cauză. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a recunoscut juridic sindicatul şi a condamnat România la despăgubiri de 10.000 de euro pentru că a încălcat dreptul la liberă asociere a clerului ortodox român.
Nemulţumiţi de vânzarea bunurilor Bisericii
Sătui de abuzurile la care erau supuşi de arhierei, 35 de preoţi din Mitropolia Olteniei şi câţiva credincioşi au decis în 2008 să se unească într-un sindicat. "Nemulţumirile erau legate de desele abuzuri făcute de unii episcopi, împreună cu acoliţii lor, vizavi de înstrăinarea bunurilor bisericeşti ale Episcopiilor, deşi canoanele le interziceau să vândă ceea ce nu le aparţinea de fapt, numirea în posturi de preoţi a unor candidaţi care nu întruneau toate condiţiile şi multe alte, alte lucruri", ne-a declarat unul dintre membrii fondatori ai "Păstorului cel bun". Acesta nu a dorit să îşi decline încă identitatea, chiar dacă organizaţia sa a fost recunoscută de CEDO. Statul român poate face recurs la hotărârea europeană şi parohii se tem că orice ar declara se poate întoarce împotriva lor.
Iniţial, aceştia au sperat că nu vor intra în conflict cu Patriarhia Română. "La data aceea, statutul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) nu interzicea dreptul preoţilor de a se constitui în sindicat. Ulterior, Sinodul a luat o astfel de hotărâre, deşi aceasta contravine Constituţiei României, legii cultelor şi Convenţiei Drepturilor Omului", a precizat Ionel Gruia, avocatul care a reprezentat Sindicatul "Păstorul cel bun" la CEDO.
De altfel, iniţial Judecătoria Craiova a admis organizaţia. Mitropolia Olteniei a făcut recurs şi Tribunalul Dolj a întors decizia şi a respins-o. "Tribunalul Dolj, încălcând normele de procedură, a acceptat recursul Mitropoliei fără a stabili ce calitate procesuală are aceasta. Tribunalul a luat-o pe arătură, a sărit paşii juridici şi a stabilit că sindicatul nu este conform cu statul BOR, ceea ce nu era adevărat", a explicat avocatul Ionel Gruia. A fost momentul, în care preoţii au decis să meargă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pe care au considerat-o singura instanţă neutră ce ar putea lua o decizie corectă.
Iisus, cel mai mare sindicalist
În acelaşi timp, a început şi prigoana împotriva membrilor sindicatului. "Celor 35 de preoţi fondatori li s-a cerut să renunţe la acţiunea lor, cu ameninţări. Doisprezece au cedat din start, dându-şi demisia. Cu mine au mers la Strasbourg numai doi dintre preoţi, pentru că nu puteam merge mai mulţi fie şi din raţiuni materiale. Unora le-a fost teamă şi m-au rugat să nu depun scrisoarea către CEDO în România pentru că poate fi interceptată şi poate ajunge la ierarhii lor. De aceea am mers şi am trimis-o de la poştă din Belgrad, în Serbia", a povestit avocatul Ionel Gruia. De altfel, Patriarhia Română a trimis chiar o adresă către episcopiile din Oltenia în care se cerea imperios conducătorilor locali să obţină demisia din sindicat a clericilor implicaţi. "Cea mai normală şi simplă modalitate de stingere a acţiunii introduse de aceştia împotriva statului român este renunţarea de către preoţii în cauză , în scris, la pretinsul lor drept de a înfiinţa un sindicat", se arăta în adresă.
Mulţi dintre cei asupra cărora s-au făcut presiuni nu înţeleg nici acum de ce a fost nevoie de astfel de metode împotriva lor. "Statutul BOR are multe hibe, are multe prevederi neconstituţionale. Noi am vrut să înfiinţăm un sindicat pentru ca Sfântul Sinod să se consulte şi cu preoţii simpli, din parohii, acolo unde se întâmplă viaţa bisericească adevărată. Mai ales cu cei de la ţară, care au rămas ai nimănui. Nu avem de gând să facem grevă, să ieşim în stradă. A fost doar un strigăt de disperare al celor care nu mai erau băgaţi în seamă de înaltul cler", a menţionat un alt fondator al "Păstorului cel bun". Avocatul este încă şi mai radical. "Eu consider că s-a depăşit măsura cu actualul statut al BOR. Este mai ceva ca în Evul Mediu şi în comunism", a afirmat Ionel Gruia. Iar un alt membru fondator consideră că, la urma urmei, organizaţia lor nu iese nici măcar din canoanele bisericeşti. "Dacă privim pe textul Sfintei Scripturi, cel mai mare sindicalist, în sensul de vaşnic apărător al celor obidiţi, necăjiţi şi săraci a fost Mântuitorul Iisus Christos", a susţi
"Dacă privim Sfânta Scriptură, cel mai mare sindicalist, în sensul de apărător al celor obidiţi, a fost Mântuitorul Iisus Christos"
preot sindicalist
Patriarhia nu acceptă ideea
CEDO nu a acceptat demisiile parohilor, tocmai pentru că judectorii europeni au înţeles că au fost date sub presiune, şi acţiunea a mers mai departe. "Speţa ar fi continuat chiar dacă ar fi rămas un singur om. Acum am câştigat, dar decizia nu este definitivă, statul român poate face recurs. Totuşi, este o chestie inedită şi pentru noi, şi pentru biserica străbună. Un lucru este cert: mai multe organisme sindicale din Europa s-au arătat interesate să colaboreze cu noi, să ne sprijine", ne-a declarat unul dintre fondatori, care la rândul său nu a fost scutit de presiuni în cei patru ani de luptă. "Am primit tot felul de sancţiuni de când m-am implicat în sindicat, dar acest lucru mi-a dat aripi pentru că nu mai trebuie să existe preoţi umiliţi de arhierei. Există o lipsă de comunicare de neacceptat între aceştia şi parohii".
Nu de aceeaşi părere este şi Patriarhia Romănă, care consideră în continuare ideea unei organizaţii sindicale a preoţilor ca fiind total eronată. Într-un comunicat emis imediat după decizia CEDO din 31 ianuarie, Patriarhia a acuzat curtea europeană de "cunoaşterea trunchiată (insuficientă) a specificului relaţiilor dintre stat şi culte în România", „confuzie între specificul vocaţional al preoţiei care este chemare la misiune sfântă prin actul hirotoniei sau slujire liber asumată a comunităţilor de credincioşi", "reţinerea total eronată că statutul aşa-numitului sindicat nu ar contraveni prin nimic Statutului Bisericii Ortodoxe Române, Legii cultelor şi canoanelor. În realitate, sindicatul are obiective total incompatibile cu slujirea sacramentală şi pastorală a preoţilor". Patriarhia speră că statul român va contesta "hotărârea inadecvată a CEDO". Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu, nu a putut fi contactat pentru a comenta decizia judecătorilor europeninut preotul.