miercuri, 26 iunie 2013

ZIUA DRAPELULUI NATIONAL AL ROMANIEI




LA DRAPEL, PENTRU ONOR INAINTE, PREZENTATI...ARM


Conform prevederilor Legii nr.96 din 20 mai 1998, ziua de 26 iunie, a fost proclamata Ziua Drapelului National a Romaniei. In aceasta zi, institutiile statului si autoritatile publice centrale si locale, vor organiza si desfasura manifestari cultural educative, cu caracter evocator si stiintific, consacrate istoriei patriei, precum si prin ceremonii militare specifice, ale unitatilor Ministerului Aparari Nationale si ale Ministerului de Interne.
Istoricul Zilei Drapelului National, incepe in 1834 cand Alexandru Ghica Voda- domnitorul Tarii Romanesti, a obtinut de la otomani,< invoirea> de a pune steag romanesc corabiilor negustoresti si OSTIRII. Desi acest steag avea trei culori( rosu, galben si albastru) la centru fiind marcat un vultur, pe corabiile negustoresti steagul avea doua culori( galben si rosu),iar cel destinat armatei avea trei culori( rosu, galben si albastru).
Potrivit marturiilor lui Jean Alexandre Vaillant, francmason, profesor si director al Colegiului Sf.Sava din Bucuresti in perioada 1831-1834, (stabilit in Muntenia la inceputul anului 1830), TRICOLORUL a fost arborat pentru prima data , in ziua de 29 iulie 1839, la Comarnic, judetul Prahova, pe muntele Plesuva. Tricolorul romanesc, era cunoscut inca din deceniul 4 al secolului XIX, drept simbol national, deci cu cel putin un deceniu inainte de oficializare a sa.
In prima zi a victoriei revolutiei burghezo-democratice din 1848-1849 ,(14 - 26 iunie, cand a avut loc abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu si instaurarea Guvernului Provizoriu de la Bucuresti), a fost promulgat Decretul nr.1 de instituire a Drapelului National. In acest context , potrivit decretului guvernamental nr.252 din 13 iunie 1848, se precizeaza ca ''stindardele vor fi tricolore'' iar culorile vor fi : albastru inchis, galben deschis si rosu carmin , vor fi dispuse vertical si vor fi aranjate in urmatoarea ordine :< albstru langa lemn, galben si apoi rosu falfaind > . 
Actul istoric de la 3/ 15 mai - Adunarea de la Blaj, marcheaza pentru prima data inaltarea ''flamurii cea mare tricolora a natiunii romane''
Dupa aceasta data, in 1859 , o alta ipoteza sustine ca tricolorul se impune ca drapel national, odata cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului fiind dispuse orizontal. Odata cu venirea lui Carol I , Romania se alinie regulilor respectate de steagurile europene, avand benzile dispuse pe verticala.
Se considera asadar ca Ziua Drapelului National, a fost instituita pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, cand Tricolorul- rosu galben si albastru;a devenit steagul national al tuturor romanilor. Cele trei culori impartite in mod egal reprezinta principiul egalitatii, orientarea culorilor in sus semnifica verticalitatea, iar cifra trei este numarul perfect. In afara de Romania, trei tari europene traditionale, au steagul tripartit in mod egal si vertical: Franta, Italia si Belgia.

LA DRAPEL, PENTRU ONOR INAINTE PREZENTATI...ARM!

Vicepresedinte CD / Coordonator
Presedintele Filialei Pitesti
Colonel Victor Popescu