joi, 10 iulie 2014

NICI-UN ROMAN ADEVARAT NU TREBUIE SA CREADA IN MINCIUNILE LUI PONTA!

EI SI-AU FACUT LEGE ULTRASPECIALA, PENTRU CA POT SI NU S-A OPUS NICI FMI SI NICI UE.

Cristi Danileț critică Guvernul fără să-și cunoască legea

Postat la: 08.07.2014 - 23:40 | Scris de: Voichiţa Răşcanu
Membrul CSM Cristi Danileț s-a trezit vorbind revoltat despre cum, printr-o ordonanță de urgență, oficialii de la instituția Avocatului Poporului primesc pensii de magistrați, deși nu au nicio legătură cu această profesie.
Ce a uitat Danileț, judecător cu experiență de politician, mai ales de când e membru al Consiliului, este că cei de la Avocatul Poporului au vechime și pensie de magistrat prin legea 303/2004, adică fix prin legea privind statutul judecătorilor și procurorilor. Ba mai mult, orice avocat, consilier juridic, executor etc poate intra în magistratură cu numai jumătate de an înainte de pensie și iese cu pensie specială, de magistrat! Deși a fost doar câteva luni judecător sau procuror.
Deși statul nu stă pe roze cu banii, iar magistrații sunt printre puținele categorii care au pensie specială, nemaivorbind de beneficiile pe care le au prin prisma acestei profesii, în legea magistraților există o prevedere menită să stoarcă și mai mult punga din care sunt plătiți judecătorii și procurorii. Orice avocat, consilier, executor, notar etc care stă 20 de ani în profesia sa și apoi devine magistrat pentru vreo două luni primește pensie de magistrat ca și cum asta ar fi fost 25 de ani!
Revoltă de membru CSM
Zilele trecute, membrul CSM judecător Cristi Danileț a criticat pentru lipsă de transparență și corectitudine o ordonanță de urgență care permite Avocatului Poporului și adjuncților să aibă vechime și pensie de magistrat. Danileț se întreba retoric cum e posibil ca o "instituție să nu aibă nicio competență care să vizeze justiția și cu toate acestea, conducătorul ei și staff-ul ei juridic să dobândească vechime ca și cum ar fi magistrați??" Membrul CSM critica articolul 9 și două alineate dintr-un altul, care prevăd că "Perioada de îndeplinire a funcției de Avocat al Poporului constituie vechime în magistratură și vechime în specialitate juridică. (...) Activitatea desfășurată de personalul de execuție de specialitate cu studii juridice în cadrul instituției Avocatul Poporului constituie vechime în specialitatea studiilor absolvite și în magistratură, în condițiile prevăzute de dispozițiile art. 86 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare". Revoltat mai ales de faptul că CSM nu a fost consultat pentru emiterea unei astfel de ordonanțe de urgență, Danileț lăsa cumva să se înțeleagă că vechimea acordată celor de la Avocatul Poporului e o sinecură. Numai că, surpriză, legea invocată la finalul alineatului citat, adică 303/2004, fix legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, este cea care stabilește asta deja, din 2004. Iar Danileț ar fi putut să cunoască această lege, mai ales că e cea în baza căreia își ridică banii în fiecare lună.

Orice avocat are pensie de magistrat
Articolul 86 din legea 303/2004, vorbește despre cine anume are voie să încaseze pensia de magistrat, cu condiția să fi fost cândva, pentru orice perioadă de timp, judecător sau procuror. Constituie vechime în magistratură perioada în care judecătorul, procurorul, personalul de specialitate juridică (...) sau magistratul-asistent a îndeplinit funcţiile de judecător, procuror, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, magistrat-asistent, auditor de justiţie, judecător financiar, judecător financiar inspector, procuror financiar, procuror financiar inspector, consilier şi consilier de conturi în secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi, grefier cu studii superioare juridice sau personal de specialitate juridică (...), precum şi perioada în care a fost avocat, notar, asistent judiciar, cadru didactic în învăţământul juridic superior acreditat, jurisconsult, consilier juridic, ofiţer de poliţie judiciară cu studii superioare juridice, expert criminalist cu studii superioare juridice, autorizat potrivit legii, personal de probaţiune cu studii superioare juridice sau care a îndeplinit funcţii de specialitate juridică în Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, Institutul Român pentru Drepturile Omului, în Parlament sau în aparatul acestuia ori în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Curţii Constituţionale, AVOCATULUI POPORULUI, Curţii de Conturi, Consiliului Legislativ (...)".
Cu alte cuvinte, supărarea lui Danileț este de neînțeles dintr-un motiv foarte simplu - dacă un avocat cu 25 de ani vechime devine judecător pentru 6 luni, înainte de a ieși la pensie, este ca și cum nu ar fi fost magistrat, pentru că nu poate fi comparat niciodată cu un judecător de scaun cu 25 de ani de ședințe. Pe de altă parte, dacă atât de deranjat este de ideea că o mână de oameni vor primi pensie de magistrat fără a intra vreodată în sistem, întrebarea este cum de nu a fost revoltat în toți anii de când stă la CSM de prevederile propriei legi de funcționare, astfel încât să ceară, de exemplu, Ministerului Justiției, să facă dreptate magistraților care au ales această profesie, și să nu îi pună pe aceeași linie cu cei care au decis să intre în sistem pentru a-și asigura doar o pensie. Altminteri, gestul lui Danileț de a critica o astfel de ordonanță de urgență nu poate fi interpretat decât fix așa cum a ieșit: ca o declarație politică.