miercuri, 2 martie 2016

AUTOEVALUARE ( preluare de pe'' net)


Cine patrunde cu mintea in miezul acestui articol, intelege foarte bine si cu claritate, de ce Romania este rusinea lumii, la toate capitolele inscrise in registrul mondial al evaluarii unei tari!
Camaradul care a scris acest articol, a omis ( dezinterisat bineinteles ) sa arate ca SMG, a devenit specializat in organizarea si desfasurarea PARADELOR - NU cele MILITARE fireste!
S-a specializat si in darea <<onorurilor militare>>, la decesele unor figuri civile, dubioase, care nu prea au cunoscut nici munca cinstita si nici tara, cu atat mai putin armata ...!
Si ca sa inchei, este contributorul direct al fabricii de doctori ai universitarului Oprea, a celei de generali corupti si penali si ai DIVIZIEI  VOLUNTARILOR ( am zis bine ? ) ...!!!??? a lui Ontanu...Cine permite asa ceva in Romania si cu ce scop???
ALOOOOOO!!!???...domnilor, chiar nu va este JENA? Chiar credeti ca nu are cine sa va evalueze? 
Eu cred ca mai nimerit era AUTODESFIINTARE in loc de AUTOEVALUARE!

Autoevaluarea SMG

29 februarie 2016 Categoria ActualitateDespre ArmataStiri Interne 309 afisari Scris de Marin Neacsu
conducerea-smg-300x108
Analiză sau laudă de sine?
În ultima zi a lunii Februarie, prin comunicatul nr 63 al MApN, aflăm că a avut loc autoevaluarea SMG, eveniment de seamă în armata încă a României. Dacă lucrurile vor continua în ritmul ăsta nu e exclus ca acesta să fie ultimul bilanţ, aşa cum eram învăţat eu să spun. Nu ştiu cine şi când a introdus termenul ăsta de autoevaluare, dar în afară de faptul că cineva crede că dacă am schimbat terminologia am schimbat şi obiceiurile, eu nu văd nici o diferenţă. În plus, eu nu ştiu ce hibă avea bilanţul şi de ce e mai bine autoevaluare? Cum adică, nu e vorba de analiza performanţelor sau mă rog, contraperformanţelor unei instituţii, e vorba de o autoapreciere la care şefii achiesează? Eu ştiam că atunci când faci analiza activităţii cuiva, o face cel care îi dă calificativul, nu şi-o face singur cel care urmează să fie apreciat. Va trebui să stabilim dacă ceea ce prezentăm este un bilanţ, o apreciere a activităţii, sau o laudă de sine? După ce lămurim ce vrea să reprezinte acest eveniment trebuie să îi găsim şi termenul potrivit. Dar dacă tot ne dăm occidentali şi împrumutăm termeni fără a judeca, atunci hai să aplicăm sistemul inovator până la nivel de individ şi să nu mai facem aprecieri de serviciu militarilor, ci să le dăm ocazia să îşi facă autoevaluarea care să fie prezentată comandanţilor şi apoi trecută în dosar sau memoriul personal aşa cum se întâmplă şi cu structurile. De ce nu ?
Obiectivele SMG
Cam atât despre terminologie. Să trecem la conţinut. În autoevaluare, domnul general Ciucă Ionel ne spune care sunt priorităţile armatei române. Niciând nu a fost cineva mai clar cu privire la soarta armatei mai concis şi mai clar. În câteva cuvinte domnul şef al SMG a spus totul. Ce înseamnă să faci şcoli înalte.
Iată care au fost  priorităţile armatei române, aşa cum le-a anunţat domnul general:
1. Participarea militarilor la procesul de instruire.;
2. Sprijinul acordat populaţiei în situaţii de urgenţă, la solicitarea autorităţilor locale;
3. Participarea la misiuni în teatrele de operaţii>
Toate acestea au continuat să rămână obiective prioritare ale Armatei României.
La punctul 1, ar fi ceva de vorbit. De cam mult timp tot spun eu că nu mai avem armată naţională, că deja avem oastea mică a NATO şi apoi oastea cea mare a populimii, care va veni la răzbel cu aceleaşi arme cu care veneau şi pe vremea lui Ştefan, adică coase, seceri, topoare, baltaguri, dar cu o mică condiţie, să mai avem din ce face cozi de topor şi de baltag, sau dacă austriecii ne vor da voie să le tăiem pădurile. De şi mai mult timp mai spun eu că ofiţerimea română prin şcoli nu mai învaţă să lupte, învaţă să “managerizeze” acţiunile de luptă, adică să facă faţă situaţiilor de război. Cei mai dotaţi, care vor ajunge comandanţi mari, nu fac doar faţă, fac feţe –feţe că asta e orientarea. În plus, după terminarea studiilor,  care numai militare nu sunt, viitorii comandanţi de oşti fac cateva luni de căprărie adevărată, să nu se facă de ras la unităţi că nu ştiu unde e linia de miră. Instruirea este ceva cam similar cu ce făceau pe vremuri răcanii la şcoala de gradaţi. Am auzit că la mare căutare pe internet s-ar afla “manualul gradatului” renumita cărticică de la căpătâiul oricărui ofiţer actualmente pensionar. Dacă te găsea Colţan fără manualul gradatului în porthartă, luai rău la bilanţ.  Nu ar fi rău să fie republicată şi astfel la anul vom avea cu ce ne lăuda.
La punctul 2 ce să mai spun? Armata nu a fost nici pe vremea  multînfierată,  atât de folosită de “partenerul civil” , nici chiar  pe vremea şantierelor naţionale. Şi atunci, ca să poţi obţine participarea armatei în economie, la strânsul porumbului, în mine, sau mai ştiu eu pe unde, era nevoie de decret se discuta la nivel naţional şi totul era legalizat. Astăzi orice primar care vrea să scape de beleaua blocării drumurilor şi să împartă banii cu drumarii, face o cerere la prefect iar acesta îi trimite câteva camioane cu soldaţi care,  iată şi anul care vine, trimite armata la slugăreala la “solicitarea autorităţilor locale”.
La punctul 3 situaţia e clară,  e vorba tot de slugărnicie, dar la nivel înalt. Aici slugile de la conducerea tării îşi trimit soldaţii să moară pentru apărarea intereselor marilor împăraţi.
În concluzie, armata a devenit sluga oricui solicită sudoarea şi sângele soldatului român, de la primarul de comună până la marii sau micii Licurici. 
Nu am văzut însă în priorităţile enunţate de domnul şef al SMG sintagma “apărarea teritoriului naţional”. Poate că odată cu şcolile înalte absolvite pe meleaguri scăldate de oceane, comandanţii noştri înstelaţi sunt la rândul lor absolviţi  de obligaţia de a apăra ţara, suveranitatea, interesele naţiunii, tradiţiile, pământul pe care s-au născut. Poate odată cu înâlţarea în grad, generalii, şefii de structuri primesc şi otrava trădării, beau din paharul uitării şi îşi pun forţele şi inima în slujba altor interese, altor pământuri, altor popoare.Cum este posibil ca tu, general al armatei române să spui că prioritar pentru tine şi armata pe care o conduci este apărarea altor pământuri, lupta în alte teatre de operaţii şi să nu spui nimic despre apărarea ţării tale? Unde am ajuns, cât de vânduţi suntem dacă avem chiar tupeul să facem astfel de afirmaţii şi să nu pomenim în priorităţile armatei despre apărarea teritoriului naţional?
Obiectivele  armatei au fost schimbate.
Îmi amintesc toamna lui 1997 când B 26 Infanterie a fost evaluat de o comisie NATO şi declarat primul batalion român “acreditat” NATO în vederea participării în misiunile NATO, ca rezervă stragetică. Imediat, programul de instruire al unităţii a fost adaptat şi paralel cu isntruirea “naţională” militarii făceau instrucţie specifică misiunii pe care urmau să o îndeplinească. Atunci am zis că e bine, că pe lângă instruirea de bază privind apărarea teritoriului, militarii mai învaţă şi altceva. De atunci au trecut 20 de ani iar militarii armatei române au uitat aproape definitiv ce înseamnă apărarea naţională, toate unităţile se instruiesc pentru misiunile din “teatrele de operaţii”, după proceduri americane dar cu tehnică şi înzestrare românească adică nimic.
Acesta este viitorul armatei române şi cred că de fapt şi sintagma “române” va fi abandonată până la urmă, şi să nu mire pe nimeni dacă vom uita de Ziua Naţioală şi vom sărbători “Independence day.
La mulţi ani Oti!
Apropo de zile, în aceeaşi zi de 29 Februarie 2016 s-a sărbătorit “ Ziua Departamentului Oti”, conform Comunicatului numărul 64. Cred că nu mai e necesar să spun despre ce departament e vorba şi cred că nu am greşit cu nimic dacă am spus departamentul Otilia, pentru că ceea ce a fost cândva Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul a devenit departamentul personal al doamnei Otilia Sava, căci după ce a trecut ea la butoane, acesta s-a mărit şi a crescut ca Făt Frumos. Chiar în finele comunicatului, doamna a ţinut să se menţioneze care sunt structurile pe care le-a cucerit şi subjugat de când a luat puterea: “În prezent, DRPIP are în componenţă Direcţia pentru Relaţia cu Parlamentul şi asistenţă juridică, Direcţia informare şi relaţii publice şi Direcţia calităţii vieţii personalului, iar secretarul de stat are în coordonare Direcţia domenii şi infrastructuri, Casa de pensii sectorială a M.Ap.N. şi Oficiul naţional pentru cultul eroilor.”
Glume cazone
Aţi sesizat domnule Ciucă, se spune „în prezent” dar nu e sigur că în viitor va rămâne aşa. Ce ziceţi dacă la anul, la listă vor apărea şi câteva structuri din Statul Major General? Aşa e că o să spuneţi imposibil? Aşa a spus şi Zisu când i s-a spus că i se va lua DDI şi să fim serioşi, Zisu are mult mai multe pârghii şi influenţă decât dumneavoastră. După cum aţi început autoevaluarea eu cred că nu o să o puteţi refuza pe doamna Otilia dacă o să vă solicite o structură două. Punem pariu? Am constatat că nu ştiţi să spuneţi nu, nici când e vorba de apărarea ţării, de ce aţi spune când e vorba de apărarea SMG? Hai că am glumit domnule general, bineînţeles că nu o să ia Oti SMG-ul în subordine până în 2017 ….
Mi-am permis aşa, „un spirit de glumă” cum spune un bun amic al meu, pentru că am constatat domnule general că nu v-aţi pierdut pierdut simţul umorului. În ultimul paragraf al comunicatului ni se spune că aţi“transmis felicitări întregului personal al Statului Major General, categoriilor de forţe şi comandamentelor subordonate nemijlocit, pentru dedicarea şi profesionalismul de care au dat dovadă în îndeplinirea obiectivelor stabilite în anul 2015.” Să înţeleg că starea actuală a armatei este aceasta pentru că aşa s-a dorit şi urmărit, deci ne lăudăm cu asta? Permiteţi să mă râd? Bănuiesc că e o glumă. Dar dacă nu e glumă? Probabil felicitările au fost adresate pentru modul în care aceştia au înţeles să închidă ochii la distrugerea, de către clasa politică, a sistemului naţional de apărare, la scăderea capacităţii operative a armatei sub 30%, la distrugerea enonomiei de război autohtone şi – recent- modul în care s-au achitat comisarii domniei sale de sarcina aburirii pensionarilor militari. Mă întreb ce o spune generalul Ilie Marin despre toate astea.
Măreaţă autoevaluare,trist bilanţ!
Şi totuşi, pentru că prin SMG lucrează şi militari valoroşi, pricepuţi, dar, din păcate,  încălecaţi, cu toată prietenia şi durerea în suflet le doresc o carieră de care să fie mândri, şi .. să ne vedem la pensie!
PS Contul meu de FB a fost blocat, in timp ce postam acest articol. Va amintiti 1984? Sper ca aceste blocari sa fie pomenite când se va face autoevaluarea STS .Am fost Fishuit .. dar am revenit .Constat ca nu mai pot da share la articol  pe FB.  Lucreaza baietii, lucreaza. Deci i-am criticat pe domnii presedinţi si prim ministri, pe ministri si parlamentari, oameni politici de toate culorile, nu am fost blocat . Am fost blocat acuma, probabil de serviciile lui Hapau sau STS. Bun asa. Cine spunea ca nu mai avem servicii eficiente în armată?