marți, 13 mai 2014

CONFLICT IN DERULARE SAU ''AMENINTARI''?


  O scurta analiza politica, geo-politica si strategic-militara, in contextul conflictului ruso-ukrainean. 
( preluare )                                                                                        I. Situatia politica si geo-politica. Este simpla. Ucraina nu apartine nici NATO, nici UE. La fel cum nici R. Moldova nu apartine nici NATO, nici UE. Rusii au ca obiectiv retragerea oricarei influente a NATO/UE asupra Ucrainei. Pe rusi nu ii intereseaza R. Moldova (ce nu e slav, e potential adversar), asadar accepta pierderea influentei in R. Moldova. Mai putin in Transnistria - unde realitatea demonstreaza ca e teritoriu 100% rusofil(armata a 14 a , apara fabrica de capete de ghidare a rachetelor de croaziera!!) . In consecinta, drept urmare a expansiunii vestice catre Ucraina, rusii nu mai vor influenta doar in Crimeea(unde au baza secreta de submarine!!) sau in Transnistria, ci influenta totala in tot spatiul nu neaparat ex-sovietic, ci in cel asupra fostului imperiu tarist (sunt diferente intre spatiul ex-sovietic si cel tarist, ultimul spatiu fiind obiectivul de drept al actualei Federatii Ruse). In situatia in care F. Ruse nu ii este satisfacuta aceasta revendicare, Rusia cedeaza Ucraina de N-V unde deschiderea unui front de operatii i-ar fi defavorabila, dar in schimb va revendica altceva. In forta. Surpriza (pentru unii) este precum in harta de mai sus. Care in fapt, este remiza.Vom vedea, de ce!

II. Indicii despre planul de operatii al rusilor.Romanii la fel ca alte natii, cunosc detalii despresabloanele privind planurile de operatii ale rusilor. Acestia au fost si raman conservatori. Au anumitefixuri, precum:

- delimiteaza raioane de ofensiva si de aparare, cu laturile perfect paralele;
- in cazul unui raion de ofensiva, directia principala de operatii este exact pe mijlocul raionului si paralela cu laturile acestuia;
- evita zonele montane, preferand pe cele deschise (doar aici isi pot folosi principala forta de izbire - tancurile);
- dupa castigarea suprematiei aeriene si maritime, inainteaza terestru doar pe directiile unde detin superioritate numerica reflectata atat in tehnica, cat si in material uman;

III. Situatia strategica. Pana la granita cu Romania, un eventual raion de ofensiva care afluieste din Rusia, cuprinde preponderent zone rusofone si rusofile, ceea ce constituie un avantaj imens pt. Rusia (aprovizionarea logistica, resurse etc). Abia de la granita Romaniei incepe greul.

IV. Directia principala de ofensiva. Dupa cele expuse, luam rigla, masuram, calculam, si apoi urmeaza reprezentarea grafica. Delimitam raionul - baza de plecare este evidenta, apoi trasam directia principala de ofensiva. Oricum vrem sa  o deviem, directia principala de ofensiva este linie perfect dreapta pe mijlocul raionulului deja prestabilit, urmand directia Odesa-Galati-Sud Carpatii de Curbura si Sud Carpatii Meridionali. Se observa clar ca directia nu vizeaza Transilvania, deci se confirma faptul ca rusii se feresc in mod regulat de zonele montane (vanatorii de munte romani cunosc prea bine de ce). Totusi, la orice armata a lumii, directia de ofensiva are caracteristic faptul ca nu trebuie sa se infunde, deci trebuie sa aiba o finalitate pragmatica. Daca limitam directia principala a rusilor la Portile de Fier, observam ca aceasta nu mai are nicio finalitate strategica, fiind o directie infundata. Problema este rezolvata prin extinderea directiei principala de ofensiva spre Serbia. Aici, similar ca in Ucraina de Sud, regasim o populatie care dupa problema cu Kosovo - leaganul civilizatiei sarbesti, este inca traumatizata de (ne)dreptatea (nu comentam, sarbii asa gandesc) comisa de S.U.A & U.E. asupra propriei tari. In plus, mai regasim si o armata sarba suficient de darza despre care e usor de anticipat ca pe fondul ofensivei rusesti, isi va rezolva lejer problema Kosovo. Nu o mai lungim, se vede clar si finalitatea directiei strategice: iesirea la M. Adriatica, pe teritoriul statului Muntenegru.

V. Bulgaria. Bulgarii nu sunt slavi, desi multe natii au aceasta impresie. Cu toate acestea, mare parte din bulgari sunt rusofili. Inclusiv militarii bulgari. Asadar, exista posibilitatea ca trupe intregi sa fraternizeze cu armata rusa asa cum s-a intamplat in Ucraina de S-E (la fel cum extrem de previzibil ca se va intampla si in R. Moldova). Aici apare totusi o necunoscuta. Daca armata bulgara reactioneaza compact contra trupelor rusesti, aceasta va fi sprijinita tot prompt de trupe turcesti sau grecesti. In acest caz Rusia va abandona ofensiva pe flancul sudic, deschiderea unui  front in flancul sudic al NATO fiindu-i complet fatal. Cu alte cuvinte, Rusia evita un conflict extins cu NATO. In schimb, daca trupele bulgare procedeaza precum cele ucrainene din Crimeea si estul Ucrainei care practic aufraternizat cu cele rusesti, Rusia isi va pastra si flancul sudic al raionului de ofensiva. De constatat: in nicio situatie nu se schimba directia principala de ofensiva care tot la M. Adriatica conduce, via Romania-Serbia!

VI.  Reactia NATO/UE. Este cea mai mare provocare. La urma urmei, nici NATO/UE, nici Rusia nu isi doresc un conflict extins. In scenariul mentionat, NATO/UE are doar 2 variante: intra in conflict total cu F. Rusa sau joaca la remiza. Remiza consta in faptul ca NATO/UE va limita patrunderea armatei ruse in Transilvania, deci isi va stabiliza apararea pe interiorul arcului carpatic. Inclusiv cu trupe la sol suplimentare celor romanesti din Transilvania. In aceste situatii, sprijinul la sol este acordat de catre statele cele mai apropiate. Este si logic de ce, costa mai scump sa disloci trupe irlandeze sau norvegiene pe interiorul arcului carpatic romanesc, decat trupe maghiare. Intarite cu trupe austriece care desi nu fac parte din NATO, fac parte din UE, nu? Intarire, intarire - dar sprijinul pare copie la indigo a ocupatiei Transilvaniei de catre fostul imperiu austro-ungar de pe vremuri. Desi ar fi logica reactia NATO/UE, analogia cu Transilvania aparata de trupe austro-ungare, devine complet bizara. Stiti de ce? Dar am stabilit deja la pct. II si IV ca strategia rusilor nu vizeaza oricum ocuparea Transilvaniei. 

Dar reactia NATO/UE trebuie sa aibe si o componenta prin care ofensiva ruseasca sa fie contrabalansata, iar rusii sa primeasca o lectie. Lectia cea mai dura este ca NATO sa nu stea in defensiva, ci sa inainteze spre inima Rusiei pe o alta directie. Iar directia cea mai fragila este Ucraina de V-N. Care este oricum occidentalizata. Aici insa totul devine teatral. Ucraina de V-N oricum a fost cedata de rusi. Bineinteles ca armata Ucrainei de N-V va fi intarita cu trupe le sol apartinand altor state NATO/UE. Ca si in cazul Transilvaniei, cu trupe provenind din statele cele mai apropiate. Poloneze, slovace - ca exercitiu de imagine, si precis germane. Evidenta este ca nu va ataca oricum nimeni pe directia respectiva, dar echilibrul este perfect!

VII. Alte detalii. R. Moldova & Georgia. Fara detalii, harta de mai sus spune totul.

VIII. Rezultatul.  La scara teritoriala, e remiza. Rusia avanseaza spre inima NATO/UE, exact cat NATO/UE a avansat spre inima intereselor F. Ruse. Cum niciuna din parti nu doreste in mod clar conflict extins, urmeaza armistitiu de cel putin cateva decenii, ambele parti iesind onorabil din situatie. Nu si Romania, si nici Ucraina. Exact ca pe vremuri! Parca mai conteaza pt. cineva astfel de detalii la nivel macro!

IX.  Eventuale indicii ca scenariul prezentat sa fie fals! Din partea NATO: Turcia (tara cu cea mai puternica armata neconventionala din NATO) va riposta ferm - ceea ce va neutraliza practic orice posibila ofensiva ruseasca dupa strategia prezentata. Pe de alta parte, Rusia via Belarus va reactiona tot ferm in Europa de Nord. Numai ca aceste elemente reprezinta conflict extins pe care niciuna din parti nu il doreste! In cazul unui conflict extins (extrem de putin probabil), statele limitrofe devin oricum parjolite indiferent de sfera de influenta. Total. 

X. Romania. De parca la asemenea interese, mai conteaza pt. vreuna din parti ca exista.

Nota. Harta de mai sus nu reprezinta o fantezie. Nu poate fi completata in detaliu in acest spatiu, mai sunt multe alte elemente care pot schimba intregul scenariu. Provenind mai ales dinspre M. Baltica si M. Bering (in zona Alaska). Numai ca respectivele elemente inseamna din nou conflict extins, extrem de putin probabil. Scenariul de fata care se rezuma la un conflict limitat ca spatiu si timp, cuprinde elemente de strategie si tactica admise 100% nu doar de tacticienii si strategii scolii militare romanesti de razboi. Ultima parte a precizarii se adreseaza, in mod special, celor care considera ca am fi fost instruiti doar in Romania, fapt pt. care am fi inferiori din acest motiv. Este fals. Harta de mai sus reprezinta si contributia unor militari romani instruiti si in state apartinand NATO sau UE. Concluzia universal valabila este exact conform hartii.  
Publicat de Blogger: User Profile: R-26500
Blogger: User Profile: R-26500
Blogger is a free blog publishing tool from Google for easily sharing your thoughts with the world. Blogger makes it simple to post text, photos and video onto your personal or team blog.
Preview by Yahoo
  
Jurnal de front
”Până vin rușii ne facem încălzirea cu românii”

1. MApN – Mircea Dușa modifică și completează, prin ordinul nr. 52/2014 publicat în MO 326 din 06.05.2014, ”Instrucţiunile privind repartizarea, închirierea şi folosirea locuinţelor de serviciu şi a locuinţelor de intervenţie din administrarea MApN, aprobate prin ordinul M.84/2009”
După două modificări de umplutură, la art. 4 și 22, apare și dedesuptul real, la art.23(2), unde vechea prevedere: ”Comisiile analizează cererile primite şi hotărăsc repartizarea locuinţelor de serviciu sau de intervenţie în funcţie de fondul locativ disponibil şi cu respectarea criteriilor şi a sistemului de punctaj privind repartizarea locuinţelor de serviciu sau de intervenţie aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, prevăzute în anexa nr. 2.”, se completează cu: ”Ţinând cont de activităţile şi de funcţiile ce necesită prezenţa permanentă sau în caz de urgenţă în cadrul unităţii militare în care îşi desfăşoară activitatea personalul armatei, COMISIILE POT REPARTIZA LOCUINŢELE DE INTERVENŢIE ŞI FĂRĂ RESPECTAREA CRITERIILOR ŞI A SISTEMULUI DE PUNCTAJ Privind repartizarea locuinţelor de serviciu sau de intervenţie aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale." 
E o chestie ca acel ordin M 41/4.05.2012, dat de Gabriel Oprea cu trei zile inainte da a pleca de la MApN pentru acoperirea afacerii cu grade acordate unor lideri PDL şi UNPR şi unor jurnalişti de casă.
2. Și apropo de Oprea, în noua postură de ministru de interne continuă vechile practici. 
După scandalul de acum o lună la bilanțul MI, când s-a dat onorul două ori și președintelui și premierului, contrar prevederilor ordinului M.63/2013 – ”Regulamentului onorurilor şi ceremoniilor militare”, domnul ministru de interne emite ordinul nr 64/2014 pentru aprobarea ”Regulamentului onorurilor şi ceremoniilor militare în Ministerul Afacerilor Interne”, publicat în MO nr. 330 din 07.05.2014. Urmează regulamente pentru onorurile și ceremoniile militare la SRI, SIE, STS, SPP, poliția comunitară, firmele private de protecție și pază, Curtea reagală a lui Cioabă și cea Imperială a lui Iulian . 
  1. Istoria e in continua schimbare. Cu toate acestea se repeta mereu. Ambii sunt doar simpli viitori parnaiasi. Refularea romanilor se intampla rar, dar e jale cand se intampla. Paharul e revarsat. Nu doar pt. militari, ci pt. mult mai multi romani. Dupa cum stau lucrurile, romanii au un cui impotriva intregii clase politice. Cumva e starea de spirit din decembrie '89. Nu mai tine cu smecherii. Tinand cont si de contextul international, mai mult ca sigur ca vom asista la evenimente uluitoare in Romania in urmatoarele saptamani sau luni. E o poveste ciclica. Cei 2 sunt oricum terminati. Numai ca langa ei vor sta si altii. Ca militar, nu uit ce ne-a facut sectantul Boc. Dar nici pe Ponta care desi nu ne-a jignit cu vorbe, ne-a facut "smechereste" ca jidanii, implinind tot vrerea anti-romanilor Basescu-Boc. Oprea? In orice stat ar fi ajuns in fata Curtii Martiale pt. faptul ca a lovit in 26500-70000 militari in rezerva si in toti militarii activi. Va ajunge 100% sa rapunda si in fata militarilor romani. Toti cei nominalizati sunt doar simpli"tomberonisti" ai Romaniei. Ei nu constientizeaza cat rau au produs si produc. Dupa cum nu constientizeaza nici ca vor raspunde, si mai ales cum vor raspunde!

    Acum noi trebuie sa privim lucrurile drept pana la capat. Ca popor, avem o slabiciune: suntem foarte docili. Practic acceptam ca "tomberonistii" sa ne conduca. Ii vedem ca isi bat joc de noi, de orice este moral, dar noi ii lasam in pace si nu intervenim decat dupa vorba "cand ne ajunge cutitul la os". La ora asta, suntem condusi de niste neispraviti. Toti stim ca e asa. Ca e Basescu, Oprea sau Ponta sau Antonescu, toti sunt doar niste simpli "derbedei" politici. Daca nu ar fi in politica, ei ar muri de foame, sunt incapabili sa faca altceva sa isi castige existenta. Prin urmare, si noi suntem vinovati ca ii "intretinem". Poate mai vinovati decat ei. 
Parada integrala 9 Mai 2014 de la Moscova[https://www.youtube.com/watch?v=J0R2mpnHQRY].
 

Fereasca-ne Bunul Dumnezeu de tot ce-i rau chiar si de ei, dar se pare ca nici El nu poate !